tiistai 22. tammikuuta 2013

Melatoniinia voi tilata ulkomailta* mutta hanki ennemmin B12-vitamiinisuihke - Näe miksi

Melatoniini ja B12 suihke - lue miten ne liittyvät toisinsa. Melatoniinituotteet muuttuivat Euroopan komission päätöksestä reseptivapaiksi ja ne luokitellaan ravintolisiksi joita luontaistuotekaupat voivat myydä.*

(ETTEI JÄÄ EPÄSELVÄKSI, heille jotka eivät jaksa lukea otsikkoa pidemmälle - melatoniinin tilaamisesta ulkomailta vuonna 2013 saa yhä sakot ja syytteen lääkeainerikkomuksesta - mutta lue tarkasti eteenpäin, tämä artikkeli kertoo oikeasti toimivasta vaihtoehdosta melatoniinille)

Reseptivapaan melatoniinin menekki yllätti

HS: Melatoniinin myynti vapautui toukokuussa (lue kommentti)

Melatoniinia pidetään ns. unihormonina joka auttaa nukahtamaan, sen hyödyistä voit lukea enemmän täältä sekä täältä.


Kannattaako melatoniini ravinnelisän hankkiminen?


Vaikka olisitkin utelias niin älä hanki melatoniinia nyt sen takia koska asia on nyt esillä kaikissa medioissa. Toki onhan se hienoa, että nyt melatoniinia saa reseptivapaasti ainakin Suomen kaupoista(ulkomailta melatoniinia tilatessa todennäköisesti saat yhä syytteen lääkeainerikkomuksesta, lue eteenpäin). Ainakin sitä voi tilata Suomalaisista nettikaupoista laillisesti, ulkomailta ei välttämättä ole sama asia.

Mutta ottaessasi melatoniinia uniongelmiin teet samaa kuin sosiaalisesti hermostunut tekee ongelmansa ratkaisemiseen, eli ottaa alkoholia. Vertauskuva on lähes identtinen. Mutta lue tarkasti!

Sen sijaan, että ottaisit jotain joka antaa väliaikaisen korjauksen - korjaa se alla oleva ongelma joka aiheuttaa sen.

Ja kun puhutaan melatoniinista niin et tarvitse sitä lisäravinteena, koska suosittelen ennemmin hankkimaan B12-vitamiinisuihkeen. Miksikö?

B12-vitamiini on vastuussa melatoniinin tuottamisesta, ja jos sinulla on B12-vitamiinin puute niin täten se heijastuu myös yöllä kun yrität saada unenpäästä kiinni.

"B12 plays a crucial role in melatonin production, which is another reason it is important to make sure you’re receiving an adequate amount of this vitamin into your blood."


"Vitamin B12 changes the level of production of melatonin. If you have low levels of melatonin, you will often have low vitamin B12 levels as well. Taking vitamin B12 can help sleeping disorders because it increases melatonin production."

B12-vitamiini tunnetaan paremmin energia vitamiinina. Tästä teen huomautuksen kaikille heille jotka aikovat hankkia B12-suihkeen...

Kun ensimmäisiä kertoja otin B12-vitamiinisuihketta kielen alle, josta se ohittaa ruuansulatusjärjestelmän ja imeytyy lähes välittömästi verenkiertoon.. Niin hyvin pian tästä tuli järjetön väsymys ja oli suuri halu mennä nukkumaan, keskellä kirkasta päivää, jonka jälkeen mietin "Vai että energia vitamiini?!"... Unilääke olisi parempi nimitys!

En tarkalleen tiedä mistä tämä johtuu, alkaako se heti tuottamaan melatoniinia ja vaikuttaisi tällä tavalla keskellä päivää? Vaikea sanoa. Mutta tämä tapahtuu vain alkuun, kun alat käyttämään B12-vitamiinia säännöllisesti alat saamaan siitä juuri energia boostia ja sitten illalla nukut paremmin koska melatoniinia tuottava ravinne on kunnossa.

Mutta älä hanki B12-vitamiini lisäravinnetta saadaksesi energiaa, siihen on parempiakin lähteitä. B12-lisällä hoidetaan lähinnä B12 puutosta ja laitetaan juurikin esim. melatoniinin tuotanto kuntoon. Älä odota, että B12 antaisi taikapillerimäisesti todella paljon energiaa, sitä se ei tee.


Onko sinulla puutos B12-vitamiinista?


B12-vitamiinin puutos voi johtaa sokeuteen. Tämän puutoksen haluat saada kuriin.

B12-vitamiini tunnetaan suurimpana vitamiini molekyylinä, jolla on suuria vaikeuksia imeytyä ihmiskehoon vatsalaukun kautta.

Ja joillain ihmisillä puuttuu vatsalaukun proteiinimolekyyli nimeltään "intrinsic factor(IF)", "sisäinen tekijä" - jos tämä puuttuu, tai jos kehosi ei tuota tätä niin B12-vitamiini ei imeydy ruuan kautta ollenkaan, vaikka söisit kuinka paljon lihaa ja kananmunia ym. Tämä tila on nimeltään mahalaukun limakalvon surkastuma, joka johtaa niin sanottuun hapottomaan vatsaan.

Tämän takia B12-vitamiini injektio pistokset ovat suosittuja, eli otetaan B12 piikin kautta suoraan verenkiertoon. Tämän ohella oikean muotoinen B12-vitamiini spray kielen alle suihkautettuna ohittaa ruuansulatusjärjestelmän ja imeytyy välittömästi.

Itselläni ainakin näen B12-vitamiini puutoksen viitteitä, vaikka syönkin paljon lihaa ja kananmunia, joista sitä siis saisi.

Yksi syy tähän on kahvinjuonti. Ihmiset jotka juovat 4 kahvikuppia tai enemmän päivässä kokevat vähintään 15% alennuksen B-vitamiini varastoihin kuin he jotka eivät juo kahvia ollenkaan. Jos juot kahvia muista juoda se laadukkaana luomuversiona, koska normaali kahvi on saastunein ja torjunta-aine rikkain ruoka-aineemme. Minun luomukahvi suositus.

Jotkin lähteet mainitsee, että ruuasta imeytyy B12-vitamiinia ainoastaan 1%.

B12-vitamiinin puute voi johtaa vakaviin sairauksiin kuten mm. sokeuteen, masennukseen, anemiaan, syöpiin, alzheimer, dementia, unettomuuteen, neurologisiin ongelmiin, sydäntauteihin, hedelmättömyyteen.

B12-vitamiinin puutosoireet

-mielen sumuisuus, aivosumu
-muistin kanssa ongelmia
-mielialavaihtelua
-motivaation puute
-apatiaa, haluttomuutta, elämänväsymystä
-uupumusta, väsymystä ja energian puutetta
-lihas heikkoutta
-raajojen kutinaa, jalkojen ja käsien kutina
-hermostuneisuus
-ruuansulatus ongelmia
-anemia, painonputoaminen, ruokahaluttomuus
-ennenaikaisesti harmaantuneet hiukset
-nukut yöt huonosti, vaikeuksia nukahtaa

Olet enemmän kuin todennäköisesti B12-vitamiini puutteessa jos olet...

-kasvisruokailija, vegaani
-yli 50 vuotias
-käytät lääkkeitä jotka näännyttää B12-varastosi, esim antibiootteja(näe lista)
-juot 4+ kuppia kahvia päivässä


B12-vitamiinisuihke suositus


B12 suihkeena itse olen käyttänyt tätä iHerbistä tilattua Pure Advantage, B-12, 500 mcg Spray joka sisältää huimat 175 annosta.

B12-ravinnelisissä on tärkeää kiinnittää huomiota että se on turvallista methylcobalamin muotoa. Tälläinen on ainoa järkevä vaihtoehto kenties vaarallisiin b12-vitamiinipiikkeihin ja muihin lisäravinteisiin.

Methylcobalamin tai metyylikobalamiini on kaikkein imeytyvin B12-muoto, methylcobalamin on aktiivinen B12-muoto ja se on valmiiksi siinä muodossa missä se on luonnollisesti ihmiskehossakin. Tälläinen B12 suihke imeytyy todella ripeästi.

Muiden B12-muotojen kuten hydroxycobalamin ja cyanocobalamin pitää ensin konvertoitua kehossasi oikeaan muotoon ja täten ne ei ole tehokkaita´eikä ne saata imeytyä ollenkaan ja niiden turvallisuuskaan ei ole niin hyvä.

En suosittele muita B12-suihke tuotteita koska tuo on käsittääkseeni paras B12-suihke jota markkinoilla on. Hyvä, toimiva ja halpa. Suomessa vastaavat tuotteet maksaa jopa n. 30€ joten ero iHerbin hintaan on järkyttävä. Makukin on yllättävän hyvä, vaikkei sillä mitään merkitystä olekkaan tässä tapauksessa.


B12-vitamiini yliannostus?


Tämä käyttämäni tuote sisältää 500 mcg eli päivätarpeesta 8333% per suihke. Tämä ei suinkaan ole liikaa, vesiliukoisilla vitamiineilla yliannostusta ei tarvitse pelätä. Itseasiassa tuota voi ottaa vieläpä monta suihkausta päivässä jos siltä tuntuu. Voit tarvittaessa ottaa esim. ensimmäiseksi asiaksi aamulla 1 suihkaus ja sitten iltapäivällä vaikkapa klo 15 yksi suihkaus ja muista ottaa se kielen alle! Kielen alta se imeytyy välittömästi(n 20s sisällä) suoraan verenkiertoon.

Virallinen The Food and Nutrition Board ei ole asettanut mitään ylärajaa B12-vitamiinille, sanoen että siitä ei oikeastaan voi saada yliannostusta. B12-lisäravinteissa on älytön määrä B12-vitamiinia päivätarpeeseen verrattuna koska jokatapauksessa siitä lähimainkaan kaikki ei imeydy, joten siinä on tarkoituksella esim. 8333% daily value per suihke.

500 mcg annoksesta B12-vitamiinia imeytyy kuulemma 1.8 mcg - eli 0.0036% imeytyy, joten ei ole yllätys jos monilla meistä on tästä puutos. Tämä siis vatsalaukun kautta, B12 suihke kielen alta imeytyy huomattavasti paremmin.


Tilasin eilen iHerbistä verovapaan paketin ja laitoin B12-vitamiinisuihketta tulemaan lisää. Jos haluat nähdä tilaukseni niin näet sen klikkaamalla tästä, voit tilata saman $4 rahdilla ja se on verovapaa ja tulee kotiisi reilussa viikosssa.

Paketissa on mukana ilmaistuote sekä propolista(hyödyt), kalaöljyä ja chlorellaa 450 tablettia josta voit lukea lisää vaikuttavia juttuja tuolta. Chlorellan yllättävä hyöty on se, että se estää pahan hajuista hengitystä. Chlorella on myös se aito krapulan estäjä, jos sellaiseen hakisit lisäravinnetta. Chlorella on ehkä se kaikkein paras juttu krapulan estäjänä, nappaa chlorella tabletteja ennen juomista, mahdollisesti sen aikana ja ennen nukkumaanmenoa. B12-vitamiini myös estää krapulaa!

B12 suihkeelle vaihtoehtona voit hankkia B-vitamiini kapselit joissa ovat kaikki B-vitamiini muodot. Tähän paras tuote jota olen itse testannut on Garden of Life, Vitamin Code, Raw B-Complex joka on hyvä tuote, tosin tyyriimpi, mutta joillekkin B12 suihke spray ei toimi niin hyvin kuin kapselit ja kapseleista saa kaikki B-muodot ja paljon muutakin. Energia boosterina tämä tuote on parempi kuin pelkkä B12, tässä on kaikki ne "energia" B-vitamiinit.


Vieläkö haluat hankkia melatoniinia?


Eli näitä B12-vitamiinituotteita suosittelen melatoniinin sijaan. Tosin jos silti haluat melatoniinituotteita, kenties jostain terveydellisestä syystä niin niitä voi mahdollisesti tilata iHerbistäkin***.

Jos olet vieläkin epävarma, että saako melatoniinia tilata ulkomailta niin älä tilaa melatoniinia DHL rahdilla, vaan Global Priority Mail by DHL rahdilla ja pidä tilaus verovapaana eli max noin $40 hintaisena - näin pakettiasi ei tutkita 99% varmuudella, tämä siis jos tilaat iHerbistä. Mainitsen tämän koska Suomen mysteerisestä Tullista ei ikinä tiedä mitä he milloinkin pitävät laittomana ja mitä ei, melatoniini voi olla laitonta tilata ulkomailta vaikka se olisikin reseptivapaa Suomessa! Itse en tilaisi melatoniinia ulkomailta Suomeen. Kaikkeahan voi tilata ulkomailta mutta kaikkea ei kannata tilata. DHL rahdilla saat 100% varmuudella sakot ja syytteen melatoniinin tilaamisesta ulkomailta.

http://www.iherb.com/Melatonin kategoriasta jos minun pitäisi valita tuote oman tiukan ravinnelisä suodatuksen kautta niin... Suosittelisin tätä melatoniinituotetta, ainoa järkevä 1mg melatoniinituote jonka saattaa voida tilata ***laillisesti ulkomailta. Huomaa, että halvin ei ole aina järkevin ja paras vaihtoehto, suosittelen aina katsomaan ainesosalistaa. Suurimmassa osin halvimmissa tuotteissa on kaikenmaailman "moskaa" joka ei todellakaan ole hyvästä ihmiselle... Itse investoin lähinnä vain laatuun ja kaikkein halvimmat tuotteet usein ei ole laatua.

"In a double-blind, placebo-controlled trial, the sleep-promoting potential of melatonin (6-mg single dose) was analyzed and found to be effective."

***Tullin vastaus: "Suomeen voi tilata postitse 1 mg/pv melatoniintabletteja USAsta jos tuotteen markkinointiväite ei ole unettomuuden hoito. Sähköpostitse annetut vastaukset ovat osa Tullin yleisneuvontaa eivätkä ole sitovia." -mutta tullin vastaus ei siis ole milläänlailla sitova ja kaikki melatoniinin tilaaminen voi silti yhä johtaa syytteeseen jos tullivirkailija niin päättää. Joten ei kannata pitää tuota absoluuttisena totuutena vaikka Tullin yleisneuvonta noin sanoikin.

Mutta huom. en ole kokeillut tuotetta enkä myöskään aio hankkia sitä. Itselläni ei ole tarvetta melatoniinille ja vaikka olisikin niin laittaisin sen taustalla olevan ongelman kuntoon enkä hankkisi "quick fixiä". Miehet voi ajatella samaa ajatuksena, että haluatko käyttää loppuelämäsi viagraa vai laittaa kuntoon sen alla olevan ongelman joka aiheuttaa erektiohäiriötä?

***Huomaa myös, että todennäköisesti SAAT YHÄ syytteen lääkeainerikkomuksesta jos tilaat melatoniinia ulkomailta. Tämänkään takia en suosittele sitä. Tee ensin omat tutkimukset aiheesta. Kuten ilmi kävi tässä postauksessa, en missään nimessä suosittele melatoniinia vaan B12-vitamiinin puutoksen kuntoon laittamista. Melatoniinin käyttö on aika hyvin "debunkattu" tässä, jos tämän jälkeen päätyisit hankkimaan melatoniinia niin ihmetykseni olisi valtava. Älä hoida oiretta, hoida syytä joka johtaa siihen.

Joten suosittelen toimimaan nyt. Hanki B12 suihke ja näe tulokset itse, sinulla ei ole mitään hävittävää - se on niin halpa joten miksipä ei kokeilla?


Kirjoitan pian unettomuuteen ja unenlaatuun epätavanomaisia vinkkejä, joten stay tuned!

Mikäli haluat ylöspäin elämässä, niin muista katsoa myös Työkalut Menestykseen & Hyvinvointiin, josta löydät uusimmat suositukset aivojen ja elämän päivittämiseen. On jo vuosi 2014 ja näitä resursseja ei kannata jättää käyttämättä. Kun muilla elämänlaatu vain huonenee vanhetessaan, niin sinulla taas elämä vain paranee.

Lähteet ja lisää luettavaa B12-vitamiinin hyödyistä


Warning: Potentially Life Threatening Vitamin Deficiency Affects 25% of Adults

Pervasive B12 Deficiency Affects Millions – How About YOU?

Pimeähormonin myynti kasvaa – apteekit epätietoisia myyntiluvasta

Supplements: Melatonin

Vitamin B12: Are You Getting It?

"Fall Asleep Faster by Taking This During the Day"
As you age, it becomes more difficult to get a good night's sleep because your body becomes less efficient at making this hormone - taking this can help fix the problem while also boosting your energy, improving your mood and memory... B12 suihke spray


27 kommenttia:

 1. Kiitos tästä suosituksesta/postauksesta. Minulla on ollut viimeaikoina nukahtamis vaikeuksia. Etsin tietoa melatoniinista ja päädyin tänne. Päädyin kuitenkin hankkimaan tämän B12 suihkeen ja täytyy sanoa että se todella toimii!! Yöllä simahdan tuosta vain ja nukun kuin tukki!

  Olen kuullut että pitkäaikaisella melatoniinin käytöllä olisi negatiivisia vaikutuksia hormonitoimintaan joten muutenkin se vaikuttaa arveluttavalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melatoniini saattaa alentaa testosteronia, tutkimus toteaa...

   http://anabolicminds.com/forum/supplements/108270-melatonin-lowers-testosterone.html

   Poista
 2. auttaisikohan tämä alzheimerpotilasta ja mitä muita vinkkejä teillä on alzheimerin luonnolliseen hoitoon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei. Mahdollisesti saattaa auttaa, tästä löytyy dataa internetistä paljon.

   B12-vitamiini ehkäisee Alzheimerin tautia
   http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1853

   Alzheimerin kaltaiset oireet saattavat myös johtua B12 puutoksesta, jonka oireet ovat hyvin samanlaisia.

   http://alzheimers.about.com/od/typesofdementia/a/Is-It-Alzheimers-Disease-Or-Vitamin-B12-Deficiency.htm

   Alzheimeriin yksi hyvä juttu voi olla kookosöljy. Tästä löytyy tutkimuksia ym googlesta "coconut oil alzheimer".

   Muutama linkki aiheesta:
   http://www.cbn.com/cbnnews/healthscience/2013/january/alzheimers-doctors-taking-note-of-coconut-oil-/

   http://www.naturalnews.com/039388_coconut_oil_dementia_alzheimers_disease.html

   Coconut oil may be able to reverse the progression of Alzheimer's disease
   http://www.naturalnews.com/035045_coconut_oil_Alzheimers_brain_function.html

   "a Florida doctor was actually able to reverse her husband's Alzheimer's disease just by giving him four teaspoons of coconut oil per day. In the course of a year he not only regained the ability to exercise and to care for himself, but his brain atrophy was completely halted."

   4 teelusikkaa kookosöljyä päivässä voi tehdä ihmeitä?

   Joten hyvä strategia alkuun on B12-vitamiinilisä ja kookosöljyn lisääminen päivittäiseen ruokavalioon, jonka jälkeen aloittaa opiskelemaan aiheesta lisää netistä.

   Poista
 3. Tässä hyvä jako Alzheimerista. Artikkelin lopussa on loistava lista:

  A Comprehensive Anti-Alzheimer’s Lifestyle

  "Memory loss and cognitive impairment are NOT "normal" parts of aging."

  -Joten suosittelen adoptoimaan ylläolevassa linkissä olevia strategioita omaan elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Fosfoseriini paransi Alzheimerin taudin"

   www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1791

   Poista
  2. Astaksantiini Alzheimeriin?

   "Astaxanthin is a natural pigment with unique properties and many clinical benefits, including some of the most potent antioxidant activity currently known. As a fat-soluble nutrient, astaxanthin readily crosses your blood-brain barrier. One study found it may help prevent neurodegeneration associated with oxidative stress, as well as make a potent natural "brain food."

   Näe astaksantiini postaukseni, josta löytyy valtava määrä informaatiota.

   Poista
  3. vitamiineja!
   Ette te voi tietää mitä se pilleri oikeasti sisältää vaikka kuinka mainittais kliinisesti testattu, vaikka lausunnon antaja olisi joku doctor of medicine tms ja tehty jossain medical centerissä.
   Lääkebisnes on raakaa rahastusta ihmisten hädällä!
   Epätoivoisena ihminen on kuin pakkomielteen vallassa, lääke on saatava keinolla millä hyvänsä vaikka lääkäri ei näe sille tarvetta, eikä sitä määrää. Aletaan sitten itse tohtoroimaan ja tilataan pillerit kirkkain otsin ja voitonriemuisena kaukomailta HALVALLA ja VARMANA sen aitoudesta. Sitten kun ne onnistutaan saamaan, otetaan varmuuden vuoksi jättiannoksia, "ei niistä ole vaaraa"-mentaliteetilla. Onko tullut mieleen, että maksa ja munuaiset ovat ne, jotka ensin reagoivat "täsmä hoitoihin"! Niitä ei itse ihan ulkomaan rohdoilla enää palautakaan toimiviksi, hyvä jos lääkäritkään.

   Selvittäkää ensin onko teillä jonkun vitamiinin vajaus.- Laboratoriot tutkivat ilman lähetettä. - Päättäkää vasta tulosten saatuanne, mitä teette.

   Täällä niin hehkutetaan B12-vitamiinia, tärkeä se onkin. Minäkin podin sen puutosta tietämättäni, arvo 119 samoin oli vakava D3-puutos. Lehti kirjoitusten takia ao. aiheesta heräsin ja vaadin työterveyslääkäriltä lähetteen labraan (pääsee myös ilman lähetettä mutta maksaa muutaman kympin) suhtautui nuivasti mutta kirjoitti ja tulos oli em. Kauhisteli arvoja, B12 puutos vaikuttaisi mm. mahanukkaa tuhoavasti ja sitä kautta ravinnon imeytymiseen ja siitähän seuraa vaikka mitä lisäongelmia - ei kuitenkaan määrännyt mitään. Minähän en jäänyt odottelemaan ravinnolla saatavien arvojen nousua: ostin apteekista D3-50mg, Betolveksia ja foolihappoa, otin kaikkia yhden per päivä, tasan vuoden ajan. - Äsken kävin lääkärin juttusilla ja NYT hän kauhisteli B12 "hirvittävän alhaista arvoa" , tiedusteli olinko saanut injektiona täydennystä?!!! No en ollut, kun ei antanut vaikka olin pyytänyt, hyvitteli kuitenkin että olin ominpäin hoitnut asian. Kävin sitten labrakokeissa, tulos B12 -1257 pmol/l, ( viitearvot 180-700)
   Yliannostusta kaksinkertaisesti! B12 ainut B-vitamiineista, joka varastoituu elimistöön. Mitäkö seurasi? Molemmat jalat turtana, samoin kädet, naama ja kaula - polttavaa kihelmöintiä, särkyä aamusta iltaan, paineen tunnetta päässä ja kaikki tämä itse aiheutettua kun olin tekeväni hyvää!
   Juuri em.vaivojen tähden oli mentävä lääkäriin, eikä mitään muuta syytä löydy kuin yliannostus B12:ta, veriarvot kaikilla mahdoll. mittareilla loistavat! Sydänultrakin tehtiin ääreisraajojen puutumisen ja rytmihäiriöiden takia - ei löydy mitään, veriarvot paremmat kuin milloinkaan mutta olo on HIRVEÄ! Älkää siis leikkikö edes vitamiineilla, älkääkä ainakaan syökö sellaista mistä ette ole varmoja. Vaikka olisittekin varmoja, niin liika on liikaa.

   Melatoniinista, olen käyttänyt (3mg) mutta reseptillä ja nytkin on kaapissa. Kannattaa pyytää lääkäriltä, kirjoittaakin mieluummin kuin uni- tai nukahtamislääkkeitä.
   Hinnan takia ei kannata ulkomailta tilata epämääräisiä "melatoniineja" sillä 100 kpl maksaa vain reilut 11 euroa!
   Melatoniinin hormoneja sotkeva vaikutus ilmenee siinä, että nukkumassa pitäis olla reilusti ennen puoltayötä (pimeän hormoni) jolloin se pääsis parhaiten vaikuttamaan. Ajoissa otettu mutta jos ei menekään heti nukkumaan tekee sekavan olon. Jos menen 22.00 nukkumaan, niin taatusti herään aamuyöllä neljän maissa, eikä uni enää tulekaan, sama vaikutus tupla-annoksella.
   Käytön alussa vaikuttaa toimivan mutta hyvin pian huomaa, ettei toivottua vaikutusta enää tulekaan - samanlaisia kokemuksia lähipiirissä. Mikään mielihyvä hormoni se ei ole vaikka niin puhutaan, pitää olla tosi, tosi herkkä (?!) elimistö jos sillä sais kicksejä jos sittenkään!

   Ehkä tämä kaikki em. vaikutti saarnalta, mikä suinkaan ei ollut tarkoitus!
   Toivon vain, että kaikki te, jotka edes harkitsette tilaavanne minkä tahansa kaltaisia pillereitä ulkomailta, jättäkää se tekemättä.
   Jos ostatte apteekista, älkää käyttäkö tupla-tripla-annoksia. Ei seurata Michael Jacksonin jalanjälkiä!

   Poista
  4. Kiitos pitkästä kommentista.

   Asiallista juttua tottakai. Mistään vitamiinista ei tietenkään kannata ottaa yliannostusta pitkässä juoksussa... Sillä on yleisesti monien vitamiinien (mutta ei kaikkien) kohdalla enemmän haittaa kuin hyötyä.

   Kohtuus kaikessa, voit saada negatiivisia vaikutuksia vaikka kuinka terveellisistä jutuista, jos vedät niitä liikaa... Kuten vaikkapa omenoista. 1 tai 2 päivässä on ok, mutta jos syöt 10 omenaa päivässä niin saat vaan enemmän haittaa.. Omenat sisältää paljon fruktoosia, joka on suurissa määrissä haitallista terveydelle. Tässä vain "kohtuus kaikessa" esimerkki...

   Suosittelenkin aina syömään monipuolisesti laadukasta ruokaa ja saamaan tarvittavat mineraalit ja vitamiinit ruuasta. Mutta ei se nykypäivänä aina ole mahdollista, tiettyjä lisäravinteita (jotka vaikuttavat valtavasti terveyteen) on hyvä olla käytössä, kuten esim. näillä leveyspiireillä D-vitamiini...

   B12-vitamiinia ei tietenkään kannata yliannostaa pitkässä juoksussa. Laadukkaan lisäravinteen järkevällä käytöllä näkee omasta kokemuksesta vain hyötyjä. Ja kuten aina, kaikista lisäravinteista (ja myös ruuista) tulee pitää välillä taukoja. Ei tietenkään ole mitään järkeä ottaa ylisuuria annoksia B12-vitamiinia vuoden ajan, lyhyen ajan voi toki ottaa terapeuttisia annoksia... Mutta järki käteen aina.

   Ainoa varma tapa tietää onko B12-vitamiinin puutos on laboratorio testi, mutta aika harva niitä tulee testailemaan.

   Lääkkeet ja lisäravinteet ovat TÄYSIN ERI JUTTUJA... Kehotankin kaikkia aina tekemään omat tutkimukset, kuten itse.

   VARSINKIN lääkkeiden kanssa... Esim. sata tuhatta suomalaista vetää Cipralex masennuslääkettä lukematta OHJEKIRJAA. Jos lukee sen ohjekirjan ja ihmisellä on minkäänlaisia aivoja, niin hän ei koskaan pistäisi tuollaista lääkettä kehoonsa. Aiheuttaa mm. itsemurha halua ja 100 muuta dramaattisen negatiivista haittaa.

   Ja tuota lääkettä määrätään muuhunkin kuin vakavaan masennukseen... Kuten ennenaikaiseen siemensyöksyyn.

   Ei kannata ottaa mitään lääkkeitä ennen kuin olet tehnyt omat tutkimukset. Hakenut lääkkestä tietoa googlella (varsinkin englannin kielellä).

   Optimaalisesti ihmiset ei tarvitse mitään lääkkeitä, eikä kannattaisi ottaa edes aspiriinia. Itse en ole käyttänyt viiteen vuoteen mitään lääkkeitä, edes kipu- ja päänsärkylääkkeitä (edes krapulaan).

   Ja lisäravinteista, joita itse käytän ja suosittelen, tiedän hyvin paljon alkuperästä, ja mitä ne tekevät. Ja kannattaa lukea muiden kommentteja kaikista tuotteista, sieltä löytyy ihmisten omatekoisia tutkimuksia tuotteesta. Mutta nämä ovat vain omia suosituksiani, juttuja jotka toimii minulla ja monilla muillakin... En tietenkään voi vaikuttaa siihen, jos joku ottaa pitkiä aikoja tuhansien prosenttien yliannostuksia. Mutta ei maalaisjärki vielä ole kokonaan kadonnut, luulen.

   Ja n. 90% lisäravinteista joita suosittelen eivät ole mitään lisäravinteita, vaan aitoa ruokaa. Whole food tai tiivistettyjä ruoka-aineita. Ja loppupeleissä ne on niitä aitoja toimivia juttuja. Mutta esim. B12-vitamiinilisän kohdalla ei ole mahdollista, siihen valitsen luonnollisimman synteettisen b12-muodon, jossa se myös esiintyy kehossamme -- ja tälläinen B12-suihke on turvallisempi kuin b12-injektiot.

   Ja kaikki ongelmat johtuu jostain tietystä asiasta... Jonka alkuperä kannattaa korjata -- eikä ottaa mitään nopeaa "taikapilleriä" sen korjaamiseen. Kuten vaikkapa melatoniinin suhteen -- en suosittele käyttämään jotain melatoniini hormonituotetta, kun voit saada sen luontaisesti kuntoon olemalla päiväsaikaan auringossa, saamalla silmiin aurinkoa ja laittamalla esim. B12-vitamiini kuntoon -- jos se siitä on kiinni, kuten se yleisesti on.

   Poista
  5. Tämä aihe on niin syvä, että aiheesta pitäisi tehdä oma artikkeli.. Mutta vastaan vain nopeasti kommentoiden.

   Olen lääketieteen ja tieteen ystävä, mutta en oireiden peittelemisen jollain nopealla ratkaisulla (lääkkeillä), ja testaamattomien rokotteiden pelottelu-markkinoinnin (sikainfluessa ja hpv-rokote yms) jotka ovat tehty vain rahanteon takia. Lääkebisnes on tosiaan raakaa bisnestä.

   Kuten masennuksen korjaaminen jollain masennuslääkkeellä jolla on enemmän haittoja kuin hyötyjä, yleisesti serotoniinin takaisinoton estäjillä haittavaikutukset ovat suuremmat kuin mitä sillä yritetään hoitaa.

   Kenenkään ei tulisi käyttää masennuslääkkeitä - koskaan. Suosittelen aina tutkimaan kaiken itse, ennen minkään käyttöä. Jos tutkisit monet lääkkeet, tuskin koskaan käyttäisit niitä. Tehkääpä huviksenne pieni tutkimus aspiriinista... Käyttäisittekö sitä enää ilolla?

   Jotkut vielä vetävät aspiriinia kuin karkkia, ilman että on tutkinut itse mitä se on, ja mitä se tekee ihmiskeholle... Ja myös ilman tutkimista, että mistä kipu tai päänsärky johtuu, koska se ei todellakaan ole normaalia ihmiselle. Jostain se johtuu, esim. ruuasta. Laita siis ensimmäiseksi perustus kuntoon, niinkuin pilvenpiirtäjät rakennetaan -- äläkä suinkaan ota jotain väliaikaista korjausta oireeseen.

   Sama myös rokotteista, tutki alkuperä ja mitä siinä on. Et kuule niitä juttuja lääkäriltäsi, saati paketin kyljestä (jos edes näet sitä). Opiskele nämä asiat, niin et tarvitse kirjaimellisesti tapella jonossa siitä, pääsetkö ottamaan sikainfluenssarokotteen.

   Ja olen samaa mieltä, ei kannata seurata Michael Jacksonin jalanjälkiä ja ottaa yliannostusta synteetisistä lääkkeistä ja ties mistä muusta. Lääkebisnes todellakin on raakaa rahastusta ihmisten hädällä, samaa mieltä.

   En koskaan ole suositellut mitään lääkkeitä, enkä koskaan tulekkaan suosittelemaan.

   Lisäravinteet ja lääketeollisuus on kaksi täysin eri asiaa. Molemmissa on toimivia ja myös roskaa olevia tuotteita. Suurin osa on roskaa.

   Niin, ja en todellakaan suosittele tilaamaan mitä tahansa pillereitä ulkomailta. Sen takiahan tätä blogia pidetään, että tänne kootaan parhaita toimivia mahdollisen luontaisia tuotteita, jotta kaikkien ei tarvitse tuhlata aikaa ja rahaa niiden etsintään.

   99% markkinoilla olevista lisäravinteista on ROSKAA, joista ei ole ihmisille mitään hyötyä -- siitä ei pääse mihinkään. Sen takia tälläinen informaatio ja suositukset on hyvä jakaa. Ja en silti väitä, että kaikki täällä olevat jutut olisi huipputoimivia kaikille. Mutta testaamallahan se selviää.

   Poista
  6. Ja ei myöskään kannata ostaa Suomen apteekeista jotain ihan tuntemattomia outoja lisäravinteita/lääkkeitä. Suomen apteekkien tuotteet kun nimenomaan ovat suurien ulkomaisten lääkefirmojen tuotteita, ei mitään suomalaisia tuoteita...

   Juuri jotain Bayerin tuotteita, joka on maailman suurimpia lääkefirmoja.. Tai esim. Beroccaa joka on maustettu aspartaamilla ja on myös Bayerin tuote -- joskus 10 vuotta sitten otin näitä, ja mitään hyötyjä niistä ei tullut. Toisin kuin luonnosta tulevista ravintolisistä.

   Joten jos mietityttää esim. iHerbistä tilaaminen, ja joidenkin ulkomaisten lisäravinteiden syönti... Niin teet sitä täysin samaa asiaa paikallisista apteekeistakin, MUTTA KALLIIMMALLA ja surkeammalla laadulla.

   Monilla on liian ruusuinen uskomus Suomen apteekkien tuotteista, nämä mukamas tunnetaan hyviksi... Todellisuus on eri, ne on juuri sitä halvimmalla mahdollisimmalla menetelmällä tehtyä ylihintaista massoille markkinoitua surkealaatuista tavaraa -- joka on juuri valmistettu esim. Kiinassa tai muualla ulkomailla, ja ne ovat maailman suurimpien lääkefirmojen tuotteita.. Ei kotimaisia tuotteita.

   Joten tästä perspektiivistä en ensimmäisenä kyseenalaistaisi esim. iHerbistä saatavia luontaisia lisäravinteita ja niiden käyttöä.

   Itse keskityn laatuun, ja jos se tarkoittaa että joudun esim. tilaamaan ulkomailta iHerbistä laadukkaita lisäravinteita... Niin sen teen myös, ja suosittelen samaa myös monille muille.

   Mutta hyvä kommentti sinulta, viisasta tekstiä. Olen samaa mieltä monen asian suhteen, on tärkeää kyseenalaistaa asioita, tehdä omat tutkimukset aina -- eikä vain sokeasti ostaa Suomen apteekkien ulkomaisten lääkeyhtiöiden humpuukituotteita -- nämä lääkefirmat käyttävät markkinointiin enemmän rahaa kuin tuotteiden raaka-aineisiin, valmistukseen ja testaukseen. Joka kertoo olennaisimman.

   Poista
 4. Kun toukokuussa 2013 melatoniini vapautui lisäravinteeksi niin kysyin nyt Tullin kantaa tilaamiseen ja sain vastauksen:


  Hei.

  Melatoniini 1 mg vahvuudessa ei ole lääke ellei ilmoitettu käyttötarkoitus ole lääkkeellinen (esim. aikaerorasitus ei ole lääkkeellinen käyttötarkoitus). Suomessakin on nykyään markkinoilla ravintolisänä (= elintarvike ei lääke) melatoniinia 1 mg/päiväannos sisältävä valmiste.

  Eli Suomeen voi tilata postitse melatoniintabletteja vahvuudeltaan enintään 1 mg/pv, jos tuotteen markkinointiväite
  ei ole unettomuuden hoito.


  Ystävällisin terveisin
  Tulli - Tullen - Finnish Customs
  Tullineuvonta - Tullrådgivningen - Customs Information

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos että jaoit tuon viestin tähän.

   Eli 1mg melatoniinia saa huoletta tilata esim. iHerbistä, joka artikkelissani olikin jo mainittu. Mutta enää ei pitäisi olla mitään epävarmuutta, että saako siitä syytteen lääkeainerikkomuksesta.

   Poista
 5. Olisin tilaamassa iHerbistä kyseistä B12-vitamiinisuihketta. Ajattelin tilata samalla Maca-jauhetta. Mikä iHerbin Maca-jauheista olisi paras?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei.

   Aion piakkoin itsekkin tilata uuden B12-suihkeen käyttööni.

   Olen listannut macatuotteita postaukseen:

   Maca - Pyöreämpi peppu ja isommat rinnat macalla? Ihmejuuri jaksaa yllättää hyödyillään

   Eli, ottaisin joko Navitas Naturals Gelatinoitu maca jauhe tai saman firman normaali maca joka on halvempi.

   Ja jos haet laadukkaampaa, mutta vähän hintavampaa... Niin silloin nuo maca postauksessa mainitut MacaForce tuotteet ovat parhaita maca-jauheita.

   Poista
  2. Kiitos paljon!

   Löysin vasta vähän aika sitten tämän blogisi ja pidän tästä todella paljon, koska olen myös kiinnostunut näistä terveysaiheista joita käsittelet.

   Odotan innolla uusia juttuja ja vinkkejä!

   Poista
 6. Mulla ollut yli 7 vuotta unettomuutta/huonosti nukkumista. Lääkärit pakottaa vaan käyttämään masennus-nukahduslääkkeitä. Melatoniini ja magnesium eivät ole auttaneet.

  Nyt vasta kuulen ekaa kertaa että unettomuus voi johtua B12 puutteesta. Kyllä välillä olen ollut niin epätoivoinen kun yökausia olen valvonut, että olen toivonut jo pääseväni ikuiseen lepoon kun muuten ei tule uni.

  Tilaan nyt tuota suihketta ja toivon hartaasti että se auttaisi.

  Mielelläni otan vastaan myös muita vinkkejä ja tuotesuosituksia uupumukseen, väsymykseen, stressiin, masennukseen, ahdistukseen ja unettomuuteen.

  Kiitos tästä blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista.

   Joo, ensimmäiseksi ei kannata harkitakkaan käyttävänsä masennuslääkkeitä. En voi ymmärtää miksi ihmiset käyttävät niitä tutkimatta mitä ne ovat ja mitä ne tekevät ihmiselle, ehdottomasti kuuluvat niihin pahimpiin juttuihin joita ihminen voisi vapaaehtoisesti syödä.

   Henkilökohtaisesti jatkuvasti huomaan sen kuinka B12 edistää unenlaatua, sen huomaa aina kun pitää taukoa lisäravinteesta ja kun aloittaa käytön uudestaan. Mutta älä pidä sitä taikapilleri ratkaisuna, ja kuten on mainittu niin B12 ei kannata ottaa liikaa pitkässä juoksussa.

   Nopeita vinkkejä nukkumiseen ja unensaantiin:

   - Ethän ole D-vitamiinin puutoksessa? Tämä kaikkeen vaikuttava vitamiini/hormoni vaikuttaa varsinkin unensaantiin.

   http://www.bulletproofexec.com/bulletproof-your-sleep-with-vitamin-d/

   - Asenna makuuhuoneeseesi pimentävät verhot, tai pyri jotenkin estämään kaikki mahdollinen valonlähde huoneeseen, alkaen kelloradiosta.. Jos ei ole varaa pimentäviin verhoihin niin voit tehdä pimentävät verhot vaikka jätesäkeistä.

   Eittämättä tärkeimpiä asioita on nukkua TÄYDELLISESSÄ pimeydessä, ettet edes näe kättäsi. Pieninkin valo antaa signaalin kehosi biologiselle kellolle, että on aika herätä eikä nukkua. Pieninkin valo aiheuttaa sen ettei käpyrauhasesi tuota melatoniinia ja serotoniinia.

   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/02/secrets-to-a-good-night-sleep.aspx

   Mene myös päivällä ulos auringonvaloon, saa silmillesi auringonvaloa - se vaikuttaa myös melatoniinin tuotantoon.

   - Ennen nukkumaanmenoa avaa ikkuna ja pudota makuuhuoneesi lämpötila kylmemmäksi, helppoa näin tulevana talvena. Kehon lämpötila laskee yöllä ja se on jo hyvä aloittaa nukkumaan mennessä. Nukahdat helpommin kylmemmässä huoneessa ja nukut myös syvemmin. Plus: pistä villasukat jalkaasi kun menet nukkumaan, tämänkin on tutkittu edistävän nukahtamista ja saavuttavan syvemmän unen.

   - Katkaise puhelin ja kaikki säteilevät lähteet yön ajaksi. Wifi pois päältä, kännykkä offline tilaan. Elektromagneettinen säteily häiritsee unta. On hyvin typerää nukkua kännykkä päällä sängyn vieressä.

   - Puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa syö teelusikallinen hunajaa, suomalaista hunajaa - joka on raakahunajaa. Tämä auttaa nukahtamista ja nukkumaan syvemmin. Itseasiassa jos aivosi ei saa käyttöönsä oikeanlaista sokeria niin se häiritsee unta ja jopa pitää hereillä.

   "During the night, your brain uses a lot of energy. One efficient form of brain energy comes from sugar stored in your liver, called liver glycogen. Your brain taps your liver glycogen before hitting your muscle glycogen (stored sugar in your muscles), so having a little extra sugar before bed can help your brain function better at night. Raw honey is preferentially used to stock liver glycogen, so it is used first for brain function."

   http://www.bulletproofexec.com/the-top-6-ways-to-improve-your-sleep-using-food/

   Poista
  2. - Jos kaikki nämä epäonnistuu, niin kokeile EFT (Emotional Freedom Technique). Tämä on ilmainen metoodi jota kuka tahansa voi tehdä missä tahansa, kunhan opiskelee ekana sen tavan, ja sen oppii viidessä minuutissa.

   EFT-tapping metoodi voi toimia mihin tahansa ongelmaan, jos haluat tietää miten sitä tehdään niin tässä ohjeellinen video juuri unettomuuteen: http://www.youtube.com/watch?v=0b3VadMr7HI

   EFT:stä löytyy infoa myös suomenkielellä -> http://eft.fi/mita.html

   articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/12/07/eft-sleep.aspx -- Tired of Not Being Able to Sleep? Here's a Real Solution

   Hae googlesta: eft for sleeplessness -- ja opiskele kaikki alkaen videoista.

   Katso myös EFT-markkinointi video, jossa ei edes ole mitään markkinointia kun se on ilmainen asia josta kukaan ei tienaa mitään. EFT:llä on parannuttu mm. MS taudeista aina syöpään ja diabetekseen, migreeni ja unettomuus on yleisiä asioita joita tällä ihmiset parantaa. Videosta näet miten EFT toimii:

   www.youtube.com/watch?v=ZKDhRohzSdU -- The Most Inspirational EFT Video With Founder Gary Craig (Emotional Freedom Technique)

   Tästä et kuule lääkäreiltäsi koska jos kaikki parantaisi itsensä tällä ilmaisella systeemillä niin se ei olisi kovin hyvää bisnekselle. Tieteellinen maailma on myös jo hyväksynyt EFT:n toimivana metoodina, sitä ei siis pidetä minään huuhaana vaan se on jo hyväksytty tieteellisesti toimivana metoodina. Ei siis mikään uskon asia tai joku vetovoiman laki juttu.

   EFT:llä voi vapautua hetkessä päänsärystä (lukuisia kertoja olen lopettanut päänsäryn muutaman minuuttien tapping-sessiolla), EFT toimii myös social anxietyyn, laihtumiseen ja käytännössä mihin tahansa.

   Kokeile EFT:tä kaikkeen. Varsinkin uupumukseen, väsymykseen, stressiin, masennukseen, ahdistukseen ja unettomuuteen. Se on ilmaista ja toimivaa. Voit opiskella EFT:stä lisää ilmaisesta kirjasta: http://eft.fi/kasikirja.pdf

   ”Jonain päivänä lääkärien ammattikunta herää ja tajuaa, että ratkaisemattomat tunneongelmat ovat pääsyy 85%:ssa kaikista sairauksista. Kun he heräävät, EFT kuuluu heidän ensisijaisiin parantamisvälineisiinsä... kuten se on minulle.”
   - Eric Robins, MD

   - Viimeisenä: opiskele unesta kaikki mahdollinen. Internetin aikana loistavaa informaatiota on saatavilla.

   Tässä esimerkki jossa on loistavaa informaatiota unesta. Kunnon tietopaketti jossa on kymmeniä linkattuja artikkeleita kaikesta, jopa unilääkkeistä ym:

   http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/02/secrets-to-a-good-night-sleep.aspx

   Täällä on myös hyvää tietoa nukkumisesta ja sen hakkeroinnista:

   http://www.bulletproofexec.com/category/sleephacks/

   tuotesuosituksia uupumukseen, väsymykseen, stressiin, masennukseen, ahdistukseen ja unettomuuteen

   Tähän kaikkeen käy oikeastaan yksi asia. Ruusujuuri.

   http://fi.wikipedia.org/wiki/Ruusujuuri
   http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodiola_rosea

   Eli rhodiola, jos iherbistä aiot tilata tuotteita niin tuolla hakusanalla löytyy paljon tuotteita. Ruusujuurta saa myös monista kaupoista Suomessa, luontaistuotekaupoista ym.

   Kyseessä on yksi parhaista jutuista masennukseen. On monia tuotteita tarjolla mutta esim. Thorne Research rhodiola on hyvä.

   "No anti-depressants needed -- I had severe depression (along with fibromyalgia) and my naturopath doctor put me on Thorne Research Rhodiloa. I'm feeling great! I'm so glad I didn't go back onto an anti-depressant drug that makes you "drugged" all day. Rhodiola makes you relaxed and content without feeling drugged at all."

   Toinen kokeiltava iherbistä on: paradise herbs rhodiola

   Toivottavasti jokin näistä jutuista auttaa. Onnea.

   Poista
  3. Lisää unen hakkerointi aiheesta:

   http://www.bulletproofexec.com/sleep-hacking-part-3-falling-asleep-fast-with-biochemistry/

   Huom. moni linkissä mainituista lisäravinteista, kuten gaba, 5-htp yms ovat Suomessa luokiteltu lääkeaineiksi, joten niitä ei kannata tilailla ulkomailta.

   Poista
 7. Hei, B12-pistosta (esim. Cohemin) ei suinkaan laiteta "suoraan verenkiertoon", kuten väität vaan nimenomaan lihakseen. Kovasti tuntuu sivuilla olevan "faktaa", mutta mihin niistä voi luottaa, kun tällaisia perättömyyksiä löytyy..

  VastaaPoista
 8. Moikka, tilasin suositustesi perusteella seuraavat tuotteet:
  Maca Magic, Maca Magic, HRT, 2 oz (60 ml), Pure Advantage, B-12, 500 mcg Spray ja Thorne Research, Vitamin D/K2, 1 fl oz (30 ml).
  Nyt kysyisinkin neuvoa annostuksista ja käytöstä.. Käsittääkseni käytät itse useita tuotteita ja toivonkin kokemukseen pohjautuvaa tietoa. :) Eli etten "pumppaisi" itseeni liiaksi kaikkea niin olisiko hyvä ottaa noista aina jotain parina päivänä viikossa, vai joka päivä vähäsen jokaista tai käyttää ensin joku toinen ja sitten vasta toinen valmiste.. Vaikeesti selitetty mutta toiv ymmärsit pointin. :)
  Vastauksesta jo kiitollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,

   Itseasiassa Maca Magic HRT tuotetta en ole koskaan itse käyttänyt. Maca Magic for Women näyttikin olevan discontinued, joten lienet sen takia tilannut vaihtoehtoisesti tuota.

   Käyttäisin oman fiiliksen mukaan, yleisesti jonkun verran vähemmän kuin mitä etiketissä suositellaan. "Take 30-40 drops with plenty of water 2-3 times a day" eli kenties 10-20 tippaa pari kertaa päivässä, joko veden kanssa tai suoraan suuhun kielen alle. Ja halutessaan fiiliksen mukaan joko enemmän tai vähemmän. En ole varma tästä tuotteesta, sillä en ole koskaan käyttänyt. Näyttää kuitenkin hyvältä.

   Thornen D2/K2 tuotteessa on "10 drops contain 5,000 IU vitamin D3 and 1 mg vitamin K2", eli 10 tippaa päivässä on hyvä ja sitä ei mielestäni kannata ylittää, sillä liika D-vitamiini ei ole hyvästä ja 5000IU alkaa olla hyvä päiväannos, eikä K2-vitamiinin kanssa ei tule ongelmia D-vitamiinin yliannostuksesta. Koko annos on hyvä ottaa aamulla-aamupäivän aikana, toisin kuin aiemmin suosittelin ottamaan niitä pitkin päivää.

   B12-suihke ottaisin alkuun yhden suihkeen kielen alle päivittäin... Tätä tekisin n. viikon ajan ja sitten menisin fiiliksen mukaan, eli esim. joka toinen päivä on hyvä. Toisinaan taas joka päivä, riippuen saatko silloin ruokavaliostasi B12-vitamiinia, harvahan sitä saa paljoa ruokavaliostaan. Suihkeen voi ottaa iltapäivällä, tai jopa juuri ennen sänkyyn menoa jolloin se voi auttaa nukkumiseen jos on nukahtamis ongelmia. B12-suihketta en ottaisi enempää kuin yhden suihkeen päivässä, ja välillä on järkevä pitää taukoja. Itse otan tällä hetkellä joka toinen päivä B12-suihkeen kielen alle. Tässäkään tapauksessa liika ei ole hyvästä.

   Kaikkea voi ottaa samaan aikaan. D-vitamiinit on hyvä ottaa heti aamusta tai viim. keskipäivällä koska muuten se vaikuttaa negatiivisesti yöuniin. Macalla ei oikeastaan mitään väliä mihin aikaan, pitkin päivää vaikka. B12 joko iltapäivästä (14-17) tai ennen nukkumaanmenoa, 30min-1h ennen tai juuri ennen kun menet sänkyyn - kaikki toimii.

   Oman fiiliksen mukaan menisin lisäravinteiden kanssa. Joskus on tunne ettei tarvitse mitään lisäravinnetta, jolloin sitä tunnetta kannattaa seurata. Tosin joka päivä on hyvä saada vähintäänkin sitä d-vitamiinia ja kalaöljyä, ehkä myös magnesiumia riippuen ruokavaliosta. B12-vitamiinia voi ottaa n. joka toinen päivä kunnes on alkuun saanut tankattua sitä päivittäin esim viikon tai parin ajan. Tuo b12-suihke kestää käytössä vuoden jos otat sitä joka toinen päivä :)

   Jos on lisää kysymyksiä niin vastaan mielelläni.

   Poista
 9. Got B12?

  A discussion of B12 deficiency as an easily reversible cause of mental illness.

  https://www.youtube.com/watch?v=SG_18V14Sc0

  VastaaPoista
 10. Hei, miten ottaisit Solgarin b12-vitamiinia ''nugget'' eli se vahva imeskelytabletti? Mikä on mielestäsi luotettava tapa selvittää puute? Ottaisin mielelläni linkkejä.

  VastaaPoista

Pyrin vastaamaan kommentteihin nopeasti, mutta joskus vastaamisessa voi kestää jopa 2 kuukautta.