torstai 21. kesäkuuta 2012

Rooibos tee - paras ja terveellisin tee?

Rooibos-tee on luontaisesti makea ja samaan aikaan kaloriton - joka kuulostaakin hyvältä kombinaatiolta karppaajille.

Makeutta ilman kaloreita? Itseasiassa pidän tätä teetä parempana kuin normaalia teetä joka on makeutettu. Teen makeus ei ole kuitenkaan älyttömän huomattava, vaan maistuvan vivahdemainen makeus. Riippuen toki kuinka vahvaa siitä tekee.

Rooibos teen juonnin aloittamisen jälkeen ei ole takaisin tulemista, on paljon parempaa sekä hauskempaa juoda litrottain päivässä makean vivahteista ja terveellistä teejuomaa kuin pelkkää vettä.

Tätä voi nauttia päivittäin runsaissa määrin aamuin sekä illoin, koska tämä "punainen tee" on luontaisesti kofeiiniton tee.


Rooibos, punapensas, Aspalathus linearis


Afrikan lääkekasviksi kutsuttu Rooibos on punapensaan neulasista valmistettu, teen tapaan haudutettava kofeiiniton, vitamiini- ja mineraalipitoinen terveysjuoma.

Rooibos (Aspalathus linearis) on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva hernekasveihin kuuluva pensas ja siitä tehty rooibos tee on viime vuosina saavuttanut maailmanlaajuisesti suuren suosion lukuisten terveysvaikutustensa, monikäyttöisyytensä ja hyvän makunsa ansiosta.

Aasiassa Rooibos tee tunnetaan nimellä "Long Life" tea. Nimi juontuu rooiboksen anti-aging tekijöistä ja sitä pidetäänkin suoranaisena nuoruudenlähteenä.Vaikkakin rooibosta kutsutaan punapensaaksi, niin rooibos pensaan neulaset on itseasiassa vihreitä mutta teejuoman valmistus fermentaatioprosessin myötä neulaset muuttuu punaisen sävyiseksi. Jotkut kutsuukin roibosteetä myös punainen tee nimityksellä.


Rooibos tee pähkinänkuoressa


Hyvänmakuinen luontaisesti hieman makea tee
Kaloriton
Ihon epäpuhtauksia ja aknea, rohtumia, ekseemaa vastaan taisteleva
Kofeiiniton yrttitee
Vahva antioksidantti
Rentouttava
Anti-aging, estää DNA:n vioittumista
Luita ja hampaita vahvistava
Tanniiniton
Runsas mineraalipitoisuus
Korkea C-vitamiini määrältään
Vatsaystävällinen sekä vatsakipujen lievittäjä
Uniongelmiin auttava
Allergioihin apua, mm. siitepölyallergiaa, heinänuhaa, astmaa vastaan
Rooibos toimii keuhkoputken laajentajana, jonka takia se on loistava astmaatikoille


Ei mitään tunnettuja sivuhaittoja


Sopii kaikenikäisille ja luontaisesti kofeiinittomana rooibos tee on hyvä vaihtoehto raskauden ajaksi odottaville äideille. Samassa hyvä mainita, että rooibos teellä on todettu olevan apua lasten koliikkiin sekä vaippaihottumaan ja rooibos teetä voikin antaa lapsille uniongelmiin, sekaan suositellaan maitoa.

Rooiboksesta on myös todettu olevan hyötyä erilaisien allergioiden kuten heinäkuumeen sekä astman hoidossa ja enneltaehkäisyssä.

Rooibos-tee on hyvä valinta urheilijoille urheilujuomaksi sen sisältämän runsaan mineraalipitoisuuden takia. Täten se on myös kesäksi yksi parhaista jäätee juomista, loistavan makuinen viilentävä terveellinen sekä kaloriton juoma.

Rooibos teetä voi juoda ihmiset joilla on munuaiskivi koska rooibos ei sisällä oksaalihappoa.


Uusi suosikkini


Rooibos-tee on henkilökohtaisesti uusi suosikkini. Voi juoda mihin aikaan tahansa, varsinkin illalla kun sillä on vieläpä unettomuuteen auttavia tekijöitä.

Teen tanniittomuus on myös huomattava pointti. Rooibos teetä voi hauduttaa halutessaan vaikka puolituntia ilman että teestä tulisi kitkerää, kuten monien muiden tee-lajien kohdalla käy. Eli voit unohtaa sen hautumaan kuumaan veteen ja juoda sen sitten haalean jäähtyneenä, joka toimiikin paremmin näin kesäaikaan.

Rooibos-tee myös ennaltaedistää hyvää ihonlaatua ja voi antaa apua aknen tai ekseeman hoitoon, enkä yhtään ihmettele kun katsoo tuota vitamiini- ja mineraali sisältöä per kuppi! Sinkkiä ja kaikkea hyvää iholle, rooibos nestettä voi myös laittaa suoraan iholle. Sillä on kuulemma myönteisiä vaikutuksia akneen ja esim. auringossa palaneen ihon hoitoon.

Monet kauneudenhoitotuotteet ovatkin alkaneet käyttämään rooibosta tuotteiden lisänä hoitamaan mm. ekseemaa ja aknea.


2dl rooibos teetä sisältää


C-vitamiinia 7.500 mg
Rautaa 0.161 mg
Magnesiumia 1.210 mg
Kaliumia 2.370 mg
Fluoria 0.085 mg
Kuparia 0.024 mg
Mangaania 0.710 mg
Sinkkiä 0.128 mg
Natriumia 3.420 mg
Kalsiumia 0.870 mg

Jos joku säikähtää, että rooibos tee sisältää fluoria? Niin rooiboksesta löytyvä fluori on peräisin luonnollisesta lähteestä, joka ei ole haitallista ihmiselle... Toisin kuin hammastahnojemme "normaali" fluori joka on alumiiniteollisuuden jätettä, jota myös käytetään rotanmyrkyissä.


Näiden lisäksi rooibos sisältää


8 eri fenolihappoa
Runsaasti flavonoideja
Aromaattisia öljyjä

Flavonoidien ja fenolihappojen positiiviset terveysvaikutukset perustuvat niiden antioksidanttiominaisuuteen. Useissa tutkimuksissa flavonoidien suuren saannin on havaittu olevan yhteydessä alhaiseen sydän- ja verisuonitautisairastavuuteen.

Jotkin epäviralliset tutkimukset kertovat rooibos-teen flavonoidien olevan jopa 50 kertaa tehokkaampia kuin vihreän teen flavonoidit, joiden takia vihreä tee onkin kuuluisa.

Rooibos sisältää myös polyfenoleita jotka ovat anti-karsinogeenisia, anti-mutageenisiä, anti-tulehduksellisia ja anti-viraalisia tappaen ei-haluttuja bakteereita sekä viruksia.

Kaikki nämä terveysvaikutukset ja hyödyt kuulostaa aika vaikuttavalta.


Mistä rooibos teetä?


Itse käytän tätä iHerbistä (lue lisää) tilattua luomu roibos-teetä:
Port Trading Co., Pure Rooibos Tea, Caffeine Free, 40 Tea Bags, 3.53 oz (100 g)

Yllättävän halpa luomuna ja monet ylistetääkin tätä markkinoiden parhaimpana sekä aidoimpana rooibos tee merkkinä. Sisältää vain pelkkää 100% aitoa luomu rooibos teetä.

Tästä valmistan normaaliin tapaan kuumaa teetä ja näin kesällä vähän väliä myös jääteetä.

Todella maistuva tee, uusi henkilökohtainen suosikki. Teepussi haudutettuna yhteen kuppiin ja tuloksena teejuomasta tulee luontaisesti tarpeeksi makeaa ilman stevian, hunajan tai minkään muun makeutuksen käyttöä(huomautan että kaikilla on erilaiset makuaistit). Tuoksultaan erittäin aromikas.Suosittelen kaikille!

Jos hakee rooibos pensaan lehtiä josta itse hauduttaa tätä rooibos yrttitee juomaa, niin iHerbistä löytyy valikoimaa siihenkin.


Loppuun rooibos jäätee resepti


Ylläolevaa rooibosteetä vahvaksi haudutettuna.

Sekaan pari pumppausta Dr. Mercolan Hibiscus ekstraktia tuomaan viileyttä helteille. Hibiscus teellä on viilentävä vaikutus jonka takia tietyissä kuumissa maissa ihmiset juo hibiscus teetä. Lue lisää hibiscuksesta.

Lisäksi hyppysellinen laadukasta terveellistä suolaa tuomaan elinvoimaa antavia mineraaleja joista saattaakin tulla pula helteillä.Asiat on hyvin kun tälläinen kannu herkullista jääteetä odottelee jääkaapissa helteillä... :)


Rooibos pensas kuvalähde:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Rooibos_%28Aspalathus_linearis%29PICT2814_.JPG

2 kommenttia:

  1. Just testasin tätä ja onhan se varmasti terveellistä mutta jos haluaa todella hyvänmakusta ja makeahkoa teetä niin suosittelen kyllä Egyptian Licorice Mint tai Spring Dragon Longevity Tea. Roibosta en varsinaisesti makeaksi sanoisi. Elli-Noora.

    VastaaPoista
  2. On väärin sanoa rooibosta teeksi, koska se ei ole lainkaan teetä. Siinä ei ole mitään teen ainesosia, jos se on pure rooibos. Jos siinä on teen ainesosia, ne on lisätty aitoon rooibokseen myöhemmin.

    VastaaPoista

Pyrin vastaamaan kommentteihin nopeasti, mutta joskus vastaamisessa voi kestää jopa 2 kuukautta.